Wszechstronne zastosowanie ekstraktu z rokitnika

Rokitnik (Hipphophae rhamnoides) jest rośliną leczniczą od dawna stosowaną w medycynie. Owoce rokitnika są czasami stosowane w słodkich smakołykach, w tym dżemach, plackach i napojach. Zwolennicy twierdzą, że rokitnik oferuje szeroki zakres korzyści dla zdrowia. W medycynie, rokitnik od dawna stosowany w celu stymulowania układu pokarmowego, poprawy zdrowia serca i wątroby, i leczeniu chorób skóry. Dzisiaj rokitnik jest polecany jako naturalny środek na wiele problemów zdrowotnych.

Stosowanie rokitnika w medycynie

ekstrakt z rokitnikaOwoc rokitnika zaleca się przy chorobach dość popularnych takich jak, zapalenie stawów, cukrzycy, wyprysk, wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu, zapalenie, trądzik różowaty. Dostępny w formie dodatku ekstrakt z rokitnika zawiera wiele niezbędnych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy (w tym witaminę C, witaminę E i antocyjany). W ostatnich latach olej z rokitnika zyskał dużą popularność jako składnik produktów do pielęgnacji skóry. Olej rokitnika jest stosowany najczęściej miejscowo, aby nawilżać skórę, złagodzić podrażnienie, leczyć trądzik i leczyć uszkodzenia związane ze starzeniem się. Obecnie brakuje badań klinicznych testujących działanie rokitnika. Jednak, wstępne badania sugerują, że rokitnik może zaoferować szereg korzyści dla zdrowia. Suplementy rokitnika mogą pomóc w leczeniu atopowego zapalenia skóry, według badania z 1999 r. w Journal of Nutritional Biochemistry. W testach na 49 osób z atopowym zapaleniem skóry, naukowcy zaobserwowali znaczną poprawę wśród tych, którzy brali suplementy zawierające olej z owocu rokitnika każdego dnia przez cztery miesiące. Jednak, nowsze badania sugerują, że suplementy, takie jak rokitnik nie zapewniają żadnych korzyści. Wyniki badań opartych na zwierzętach sugerują, że rokitnik może wspomagać gojenie się ran, gdy stosowane są miejscowo. W 2009 w badaniach żywności i toksykologii chemicznej, naukowcy odkryli, że miejscowe stosowanie oleju z nasion rokitnika pomaga przyspieszyć gojenie się ran oparzeniowych u szczurów.

W eksperymencie z udziałem 10 zdrowych ochotników o normalnej masie ciała, autorzy badania odkryli, że dodanie jagód rokitnika do posiłków pomogło zapobiec skokowi cukru we krwi po posiłku. Owoce rokitnika są bezpieczne, gdy spożywane są w ilościach odpowiednich z połączeniu z innymi potrawami. Owoc jest również bezpieczny, gdy jest stosowany doustnie do celów leczniczych. Ale niewiele wiadomo o bezpieczeństwie spożywania ekstraktu rokitnika. Należy pamiętać o konsultacji z lekarzem.