Planując budżet, jaki powinieneś przygotować do założenia swojej prywatnej winiarni powinieneś uwzględnić w nim zakup wszystkich przydatnych sprzętów. Do takich rzeczy należy chłodziarka, w której będziemy przetrzymywać gotowe wyroby do czasu ich sprzedaży lub skonsumowania. Koszty takiej chłodziarki dzielą się na te, które musisz za nią zapłacić oraz te, które są potrzebne do zapewnienia jej stałej energii elektrycznej. To wszystko jest uzależnione od kilku czynników.
Chłodziarka na wino w Twojej winiarni
ego typu sprzęt musi być solidny i wykonany zgodnie z certyfikatami jakości. Duża chłodziarka na wino do zabudowy kosztuje średnio od dwóch, do pięciu tysięcy złotych. Za tą cenę możemy oczekiwać naprawdę wysokiej jakości sprzętu, który będzie działał przez co najmniej dwadzieścia lat bezusterkowo. Jedyna rzecz, która będzie podlegać wymianie to niewielka żarówka, działająca przy otwartych drzwiach, jak w typowych lodówkach. Za sumę dwustu złotych można nabyć dodatkowe ubezpieczenie sprzętu w razie spalenia bezpieczników, w przypadku nagłych przerw w dostawie prądu. Za sumę czterystu złotych można zaś kupić generator prądu, który awaryjnie przekaże swoją energię chłodziarce. Koszt utrzymania standardowej, dużej chłodziarki wynosi od dwudziestu trzech złotych przy nieznacznym chłodzeniu lub sześćdziesięciu przy bardo dużym chłodzeniu. Mowa o opłatach za prąd. Tak duże chłodzenie jest jednak niepotrzebne przy składowaniu wina, ponieważ ta funkcja jest dodatkiem. Nie zawsze musisz nawet korzystać z chłodziarki, chowając wina w okresie zimowym na przykład do garażu. Nie są to duże opłaty, ponieważ prowadzać winiarnię z pewnością zarobisz więcej. Dużo zależy od tego, jakiego rodzaju wino produkujesz. Częściej znajdziesz klientów na tanie wyroby, natomiast rzadziej na droższe, lecz zysk z tego będzie większy. Zarówno wybierając jedno, jak i drugie będzie Ci się to opłacać. W każdym razie chłodziarka jest bardzo ważnym elementem każdej winnicy i trzeba ją koniecznie posiadać.
Przechowywanie wina w chłodziarkach ma wiele zalet. To, że są one odpowiednio chłodzone oznacza, że ich smak oraz aromat będzie bardziej wyczuwalny. Tego typu sprzęt nadje się do składowania wina na długie lata. Wiadomo, że im starsze, tym lepiej smakuje, a jego cena jest wyższa. Utrzymanie chłodziarki nie jest aż takie drogie, zwłaszcza, że nie musi ona cały rok pracować. W każdej profesjonalnej winnicy znajdują się takie, nawet jeśli właściciele mają dostęp do dużej, chłodnej piwnicy z regałami.