Któż z nas nie lubi od czasu do czasu pozwolić sobie na odrobinę przyjemności? Dla jednych będzie to relaks z książką, dla drugich wyjście z przyjaciółmi do kina, jeszcze inni lubią od czasu do czasu udać się na basen lub do kosmetyczki. Niezaprzeczalnie jednak każdy z nas ma swoje ulubione rodzaje pożywienia, którymi chętnie delektujemy się, gdy tylko jest taka możliwość. Jeśli lubimy owoce sezonowe, powinniśmy jak najlepiej wykorzystać czas, w którym się pojawiają.
Borówkowe przetwory na zimę
Późna wiosna, lato i wczesna jesień to pory roku, w których królują świeże warzywa i owoce. Wraz z pojawieniem się nowalijek dostajemy jasny sygnał, że wiosna jest już blisko. Latem chętnie częstujemy się orzeźwiającym arbuzem, ananasem, malinami czy truskawkami, a jesienią chrupiemy jabłka i gruszki. Jeśli lubimy owoce sezonowe i chcielibyśmy cieszyć się nimi także zimą, dobrym pomysłem jest zamknięcie ich w słoikach. Przygotowywanie przetworów to zajęcie znane od wieków. Z pewnością także i my mieliśmy okazję uczestniczyć w kiszeniu ogórków, produkowaniu dżemu czy pysznego soku do herbaty. Tak naprawdę w słoiki możemy włożyć wszystkie znane nam owoce i warzywa, wyczarowując z nich soki, kompoty, dżemy, musy czy pasty. Przetwory z borówki amerykańskiej stają się ostatnimi czasy coraz bardziej popularne. Z pewnością mieliśmy okazję próbować tego pysznego owocu, przypominającego nieco jagodę, jednak większego i słodszego w smaku. Jest on źródłem wielu cennych witamin i minerałów, dlatego warto kupować go i spożywać jak najczęściej. Przetwory z borówki amerykańskiej to najczęściej dżemy, konfitury czy kompoty. Można je wykonać samodzielnie w domu, potrzebujemy jednak dobrej jakości owoców. Najlepiej kupić je wprost od osób zajmujących się uprawą borówek, gdyż wtedy mamy gwarancję pysznego smaku i jakości. Warto więc wybrać się na rynek i poszukać stoiska z borówkami. Samo przygotowywanie przetworów może wydawać się nieco czasochłonne, jest to jednak wspaniała zabawa. Warto zaangażować w nią całą rodzinę, gdyż dzięki temu mamy okazję spędzić ze sobą czas, porozmawiać i pożartować.
Borówka amerykańska to bardzo popularny owoc sezonowy, bez którego nie wyobrażamy sobie lata. Dodajemy go do deserów, bitej śmietany, lodów, koktajli czy ciast. Oprócz tego, z borówki amerykańskiej można przyrządzić pyszne przetwory, które z nadejściem zimy będą nam przypominać słoneczne dni. By tego dokonać, potrzebujemy jedynie dobrych, słodkich owoców i nieco wolnego czasu do twórczego wykorzystania.