Opakowania styropianowe – czym się wyróżniają na tle pozostałych?

Opakowania styropianowe cieszą się niesłabnącą popularnością szczególnie w branży gastronomicznej. Stanowią doskonałą alternatywę dla pojemników plastikowych, z których wiele lokali decyduje się zrezygnować. Termoizolacja zapewnia doskonałą ochronę przed uderzeniami oraz zabrudzeniami. Ponadto zapewnia utrzymanie stałej temperatury wewnątrz, dzięki czemu produkty przechowywane w opakowaniu dotrą ciepłe do klienta. Sam materiał wykorzystywany do produkcji tego typu opakowań posiada odpowiedni certyfikat poświadczający o braku negatywnego wpływu na kontakt z żywnością.

Uniwersalne zastosowanie opakowań styropianowych

opakowania styropianoweDo produkcji opakowań styropianowych wykorzystywany jest polipropylen EPS. Jest on materiałem bezwonnym, a ponadto żywność, która się w nim znajduje nie zmienia swojego smaku. Są one niezwykle lekkie, co jest niewątpliwą zaletą, szczególnie kiedy mowa o dowożeniu jedzenia do klienta. Ponadto zapewniają doskonałą termoizolację, dzięki czemu posiłek z pewnością dotrze ciepły. Pojemniki nie posiadają ostrych krawędzi, cecha ta jest przeważająca nad pojemnikami plastikowymi, w przypadku których nie trudno o skaleczenie. Jeśli chodzi o opakowania styropianowe nadają się one w stu procentach do recyklingu. Jako, że stanowią lepsze zabezpieczenie przed uszkodzeniami od opakowań kartonowych, są znacznie częściej wybierane przez lokale gastronomiczne. Co ciekawe są one przystosowane do mycia detergentami, jeśli więc otrzymamy posiłek na wynos w takim właśnie opakowaniu, możemy go wykorzystać ponownie w domu. Jako, że styropian jest materiałem prostym w obróbce, pojemniki mogą przyjmować dowolne kształty oraz rozmiary. Sprawia to, że lokal gastronomiczny może precyzyjnie dopasować je do produktów oraz posiłków, które zostaną w nie zapakowane. Możliwość wkładania pustych opakowań jedno w drugie, sprawia że właściciele gastronomii cieszą się z oszczędności miejsca podczas ich przechowywania. Jednak z opakowań styropianowych korzystają nie tylko lokale gastronomiczne. Również branża farmaceutyczna w opakowaniach tego typu przechowuje leki oraz wszelkiego typu preparaty. Tak zabezpieczone mogą zostać umieszczone w lodówkach przeznaczonych do dalszego transportu.

Jedną z najważniejszych zalet opakowań styropianowych jest szczelność. Dzięki niej mamy pewność, że produkt znajdujący się wewnątrz nie wydostanie się na zewnątrz. Doskonała amortyzacja pozwala na przewożenie w nich nawet najbardziej delikatnych przedmiotów. Bardzo często w opakowaniach styropianowych transportowany jest sprzęt AGD, który jak wiemy nie jest zbyt odporny na różnego rodzaju wstrząsy.