Od czasu rozpoczęcia się na świcie pandemii koronawirusa znacząco wzrosła sprzedaż pewnych towarów. Zrozumiałym było dla mnie, że można do nich zaliczyć środki odkażające oraz zabezpieczające przed zakażeniem, jednak chwyciłam się za głowę, kiedy dowiedziałam się o dużym popycie na… krajalnice do chleba! Okazało się, że ludzie, wychodząc rzadziej z domu, postanowili kupować większe ilości pieczywa, kroić je i mrozić. W sumie sama postępuję od lat podobnie, więc może nie powinno mnie to aż tak szokować.
Najlepsze noże do krajalnic
Na rynku możemy bez trudu znaleźć wiele różnego rodzaju krajalnic. Większość z nich ma zastosowanie w sklepach specjalistycznych oraz w hurtowniach, jednak część jest produkowana także na użytek domowy indywidualnych klientów. Czym różnią się te towary od siebie? Nade wszystko zastosowaniem. Inaczej wyglądają i są zbudowane produkty do cięcia chleba, a inaczej te, które używane są w przypadku wędlin. Dziś omówię tylko pierwszy ze wskazanych typów, gdyż jest on i tak bardzo szeroki. Kupując krajalnicę do pieczywa, nade wszystko musimy wziąć pod uwagę to, jaki dokładnie towar trafi pod jej noże. Okazuje się bowiem, że nie wszystkie rodzaje chleba są cięte w ten sam sposób. Nie wiedziałam niestety o tym, kiedy pierwszy raz kupowałam taki towar. Efekt był kiepski – szybko musiałam zwrócić sprzęt, ponieważ nie był on uniwersalny. Mogłam korzystać z niego w przypadku pieczywa białego, ale razowego (którego jemy w domu najwięcej) już niestety nie. Najlepsze na rynku piekarnie posiadają wysokiej jakości maszyny. Najczęściej firny te mają na stanie niezwykle ostre noże do krajalnic do chleba razowego. W warunkach domowych w zupełności wystarczy korzystać z niewielkich, przenośnych maszyn wyposażanych w uniwersalne ostrza. Niezależnie jednak od tego, który towar się wybierze, należy pamiętać, że musi on spełniać pewne kryteria jakościowe. Nade wszystko powinien być bardzo łatwy do dezynfekcji oraz posiadać wszelkie atesty bezpieczeństwa. Istotny jest w tej sprawie materiał, z którego została wykonana krajalnica oraz sposób zabezpieczania palców przed ewentualnym ich przyjęciem.
Każdej osobie, która używa w domu dużych ilości chleba, polecam zakup krajalnicy. Pamiętajmy o tym, że tego typu sprzęt nie znajduje się tylko w wielkich piekarniach, czy zakładach rzeźniczych. Każdy z nas może taki posiadać, ważne jedynie, aby dobrać najlepiej odpowiadające nam noże. Należy podkreślić, że na indywidualny użytek bardzo dobrze sprawdzają się uniwersalne ostrza.