Dlaczego uwielbiam sery greckie

Uważne obserwowanie nawet reakcji własnego organizmu przynajmniej dla mnie stało się istotne, ponieważ zrozumiałem w pewnym momencie życia, że jest to sposób na odkrycie większego potencjału swojego organizmu w praktyce chodzi o to, że na przykład dopasowując odżywianie do potrzeb organizmu można być rzeczywiście pełnym energii i zdrowym pod wieloma względami. Poza tym takie obserwacje są też całkiem ciekawe i prowadzą do innowacyjnych wniosków między innymi ze względu na takie podejście zainteresowałem się serami greckimi. Są to produkty świetnie przygotowane pod wieloma względami.

Co warto wiedzieć o serze greckim?

oryginalny ser grecki fetaW pierwszej kolejności chciałbym zwrócić uwagę na pochodzenie takiego sera. W końcu nazwa serii greckie nie jest przecież przypadkowa. Rzeczywiście na terenie Grecji od bardzo dawna praktykuje się robienie różnego rodzaju serów. Właśnie długa tradycja związana z takimi znakomitymi wyrobami w dużej mierze przekłada się na ich wysoką jakość. Oryginalny ser grecki feta to oczywiście tylko jeden z wielu możliwych wyrobów z tej bogatej kategorii. Tym razem chciałbym skupić się jednak przede wszystkim na nim. Jest przecież tak że to właśnie ser greckie typu Feta najbardziej zakorzeniły się w naszej świadomości i są chętnie wykorzystywane. Nic dziwnego, ponieważ przynajmniej moim zdaniem znakomicie smakują. Fakt, że ten ser jest oryginalny ma związek nie tylko ze znakomitą sprawdzoną recepturą. Chodzi tutaj również o rodzaje mleka i pozostały oryginalne składniki, które rzeczywiście zostały z powodzeniem wykorzystane w ramach jego produkcji. W porównaniu do innych serów będzie wyróżniała go między innymi znacznie wyższa zawartość soli. Mam jednak różne powody, żeby uważać to za pozytywne. Osobiście jestem miłośnikiem produktów słonych. Tym bardziej że ser grecki typu Feta przeważnie staram się wykorzystywać w taki sposób, żeby wyższą zawartość soli równoważyć pozostałymi składnikami. Nie bez powodu wspominam jednak o tych serach również w kontekście typowo zdrowotnym. Przecież to są jakieś zawierają mnóstwo ważnych dla organizmu składników takich jak chociażby białko i tym podobne.

Właśnie dlatego tego rodzaju sery greckie są w mojej kuchni bardzo często z powodzeniem wykorzystywane jako dodatek do różnych surówek i tym podobnych dań. Poza tym z doświadczenia nauczyłem się już, że ser feta można zapiekać. Ze względu na wyższą zawartość soli w greckim serze feta o którym wspominałem nie ma problemu również w przypadku konieczności dłuższego przechowywania, ponieważ w tym serze jest to składnik o właściwościach konserwujących.