Ryżowa mąka bez glutenu

 

Osoby przebywające na diecie bezglutenowej można podzielić na kilka kategorii. Jedni decydują się na taki krok kierowani informacjami usłyszanymi w telewizji, czy wyczytanymi w intenecie, na temat szkodliwości glutenu, dlatego eliminują ten element diety z własnej woli, bez wskazania medycznego. Inni są zmuszeni do wykluczenia glutenu ze swojego jadłospisu, z uwagi na zdiagnozowaną nietolerancję pokarmową czy celiakię, których objawy utrudniają codzienne funkcjonowanie. Zarówno jedni, jak i drudzy zgodnie przyznają, że dieta bezglutenowa nie jest wcale tak trudna, jak się spodziewali.

Właściwości bezglutenowej mąki ryżowej

mąka bezglutenowa ryżowaProdukty bezglutenowe co do zasady muszą są wyraźnie droższe, niż ich standardowe odpowiedniki, dlatego wiele osób po przejściu na dietę bez glutenu decyduje się na samodzielne wypieki w domowych warunkach. Mając na uwadze ceny pieczywa bezglutenowego, taki ruch pozwoli znacznie zmniejszyć miesięczne koszty diety. Wśród bezglutenowców najpopularniejsza jest mąka bezglutenowa ryżowa. Na duże zainteresowanie tym rodzajem mąki wpływa niewątpliwie fakt, że jest ona stosunkowo łatwo dostępna w wielu sieciach sklepów spożywczych, w których można ją kupić już za około 4 złote za 500 gram. Kupując jednak taki produkt w standardowym sklepie trzeba jednak uważać, ponieważ mąka ryżowa co do zasady nie powinna zawierać glutenu, jednak z uwagi na proces produkcji zdarza się, że może zawierać jego śladowe ilości. Nie stanowi to problemu dla osób praktykujących tę dietę bez konkretnych wskazań medycznych lub tych ze zdiagnozowaną nietolerancją glutenu, jednak osoby z celiakią powinny już szukać produktów ze znakiem zielonego kłosa, który oznacza sprawdzony i certyfikowany produkt. Taka mąka może już być o kilka złotych droższa. Mąka ryżowa jest też bogatym źródłem witamin z grupy B, a zwiera także spore ilości magnezu, żelaza i cynku, co ma duży z uwagi na konieczność odrzucenia wielu innych produktów podczas trwania diety. Dzięki dużej zawartości błonnika pomaga też przy obniżeniu poziomu cholesterolu, co w dzisiejszych czasach przydaje się większości z nas.

Wykorzystując mąkę ryżową możemy sami wypiekać różnorodne chleby, czy bułki chociaż trzeba pamiętać, że wychodzą one nieco bardziej kruche, niż przy użyciu mąki pszennej, co nie ma negatywnego wpływu na ich smak. Przy odrobinie wprawy można też wykorzystać ją do pieczenia ciast czy muffinek, więc wyraźnie widać, że dieta bezglutenowa nie musi być smutną koniecznością i pasmem wyrzeczeń. Nie trzeba w cale rezygnować ze słodkich przyjemności pod warunkiem, że pogodzimy się ze zmianą mąki, na ryżową.